BCAA, дами това е точният продукт за вас!


BCAA, дами това е точният продукт за вас!

Момичета, да започнем с едно разяснение какво е това BCAA и защо ни е нужно.

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Приемаме ги ежедневно чрез храните богати на протеини - яйца, месо, риба, ядки и т.н. Аминокиселините с разклонена верига са основата за синтеза на белтъчини в тялото ни, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Също така, те са добър и бърз източник на енергия за мускулите ни. BCAA съставят една-трета от мускулната тъкан, и точно поради факта, че са важни за синтезирането на белтък и енергия, те са неизменни участници и в много други метаболитни процеси в нашето тяло.

 
За съжаление тялото ни не може да  произвежда само тези аминокиселини с разклонена верига. Поради огромната им важност за множество жизненоважни процеси в нашето тяло, то ние трябва да си ги набавяме от храната или чрез хранителни добавки.  

3-те аминокиселини включващи се в съращението BCAA са Левцин, Изолевцин и Валин.
От тези 3, Левцина е най-изследван и в същото време най-необходим на тялото ни.
Левцинът участва активно в изграждането на мускулната маса, освен това заема основно значение, когато става въпрос за здравето на костната система, еластичността и добрият външен вид на кожата. Може би  едно от най-полезните му свойства за спортистите е, че стимуира образуването на глутамин в организма.

  • Левцинът е известен също със способността си да увеличава инсулиновата чувствителеност, а това води до по-лесно оформяне и трупане на мускулатура.
  • Валинът е един от най-силните стимулатори на мускулния растеж и действа положително на възстановяването след тежки тренировки. От организма той се използва често, като източник на енергия и е описван, като протектор на глюкозата в кръвта.
  • Изолевцинът е главен участник в синтезирането на хемоглобин, заема активно участие в регулацията на кръвната захар, осигурява енергия за мускулите и знаичтелно подобрява възстановяването след тренировки, операции и забързва зарастването на рани и наранявания. Липсата на изолевцин в организма често се описва с характерните за хипогликемия симптоми - отпадналост, склонност към депресии, постоянна умора и т.н.

Сега да разясним, кога е най - добре да се приема BCAA.

Един от основните фактори за да извлечем максимален ефект от приема на хранителни добавки съдържащи BCAA е правилното време на прием. Нивата на тези три аминокиселините спадат значително по време и след физическа дейност. Това е достатъчна причина за приемането на продукти съдържащи BCAA по време или след тренировка. Важно е да приемате и да осигурите на тялото си достатъчно количество от тях по врема на тренировка и във времето около физическото натоварване, защото така ще си осигурите бърз източник на енергия, градивен материал за мускулната тъкан и в същото време ще получите моментално мускулно възстановяване.


По време на активна тренировка мускулните влакна биват изтощавани и претърпяват микро разкъсвания, а задачата на BCAA е да ги възстанови колкото се може по-бързо. 


Ето и нещо интересно,знаете, че повечето от макронутриентите, които приемаме преминават обработка през черния дроб, нали? Е да, но аминокиселините с разклонена верига са изключение и не преминават през черния дроб, а навлизат директно в кръвния поток. Всички други аминокиселини трябва да преминат през черния дроб и червата, чак тогава да навлязат в кръвния поток на тялото ни и да послужат за енергия, възстановяване или мускулно изграждане.Точно това ги прави перфектния избор за прием по време на тренировата!

Препоръчителни дневни дози:
Препоръчваме да приемате около 10 грама BCAA по време на тренировка, като ако бюджета ви го позволява, можете да добавите една доза от около 5 грама веднага след тренировката.

GymKingdom.bg ви препоръчва да избирате винаги BCAA на прах, тъй като таблетните форми имат много втвърдители и се подлагат на силна пресовка. Тази обработка пречи на усвояването. Вариантът на капсули оскъпява многократно продукта.


Поради своята същност повечето аминокиселини притежават неприятен вкус и мирис. Нашият опит ни е показал, че повечето хора трудно се справят с миризмата и лошия вкус на неовкусените прахообразни форми на BCAA. Ако искате да избегнете момента с неприятния вкус, насочете вниманието си към овкусени прахообразни форми.

BCAA в периоди за отслабване

Първо да разясним за катаболитните процеси при диетите за отслабване. 
Когато решим да минем на режим "изгаряне на мазнини" и целта ни е да свалим няколко килограма, задължително се преминава в състояние на "отрицателен калориен баланс" - приемате по-малко калории от колкото изгаряте. Ниският калориен прием обикновен е признак за увеличаване на катаболните процеси, а това са процесите на разпад, което означава следното: освен, че ще изгорите мазнини, то вие неизбежно ще се лишите и от известно количество мускули. 
На молекулярно ниво, загубата на мускулна маса се осъществява поради факта, че се засилват катаболитните процеси. Причината за това е, че на тялото ни, му е по-лесно да освободи и изгори аминокиселини (протеини) за енергийните си нужди, от колкото липиди (мазнини). Поради намаления калориен прием в периоди на отслабване, синтеза на протеин също намалява. 
BCAA не само увеличават скоростта на синтезиране на белтъци (протеини) и блокират катаболните процеси, но е известно, че увеличават и самият капацитет на клетката за синтезиране на протеини, което е равно на по-голям потенциал за развитие на мускулатурата.

BCAA в периоди за покачване на мускулна маса и сила

Когато целта ви е да увеличите мускулната си маса, вие се нуждаете от достатъчно количество правилно разпределен прием на всички макронутриенти (протеини, мазнини и въглехидрати) и също така от висок протеинов синтез. Както вече разбрахте протеиновия синтез е ключов за това дали ще качвате мускулна маса или ще губите такава. И трите аминокиселини включващи се в BCAA са силни активатори на протеиновия синтез - така че не се колебайте да ги включите в периодите, когато целите покачване на мускулна маса.


Аминокиселините с разклонена верига също така ще ви помогнат да тренирате по-интензивно, защото ще възстановяват мускулната енергия много по-бързо и така ще имате нужда от много по-кратки почивки по време на самата тренировка. Ще ви кажем само, че каквато и да ви е целта, важно е тренировките да са с голяма тренировъчна плътност - интензивни, тежки и пълноценни за кратко време. 

 
 
  Начало ЦелиКатегорииПродуктиМаркиБлог Контакти Търсене
Профил Вашата поръчка 0.00 лв
  ПротеиниГейнъриАминокиселиниАзотни / напомпващи буустериИзгаряне на мазниниКреатинови продуктиТестостеронни стимулаториПродукти за стави и сухожилияМастни киселиниВитамини и минералиАнтиоксидантиБилкови екстрактиФитнес и био храниАксесоари